• Paras kumppani kaikkiin asbestitöihin
  • Paras kumppani kaikkiin asbestitöihin

Asbesti - kaikki mitä sinun tarvitsee siitä tietää

Tässä artikkelissa käymme lävitse kaikki yleisimmät kysymykset koskien asbestia eli usein kysytyt kysymykset. Olemme koonneet kysymykset kokemuksemme perusteella ja haluamme auttaa asiakkaitamme niihin vastaamalla verkkosivuillamme. Lue kaikenkattavasta artikkelista kaikki asbestista.

Pitääkö asbesti aina poistaa rakennuksesta?

Asbestia ei ole välttämätöntä poistaa rakennuksesta, mikäli asbestia sisältävä rakenne on ehjä. Toisin sanoen ehjästä asbestia sisältävästä rakenteesta ei ole terveydelle haittaa. Asbestipurku täytyy tehdä ainoastaan silloin, kun asbestia sisältävä rakenne tai asbestipitoinen materiaali päätetään poistaa esimerkiksi remontoitaessa. Tällöin on vaarana, että asbestia pääsee ilmaan jota kautta se voi kulkeutua hengityselimistöön ja aiheuttaa terveydellistä haittaa. Asbestista aiheutuvat oireet ovat usein huomaamattomia ja ilmenevät vasta pitkän ajan kuluessa.

Onko asbesti vaarallista?

Asbesti on erittäin vaarallista, mikäli sitä pääsee hengitysilmaan. Näin voi tapahtua silloin, kun asbestia sisältävä rakennusmateriaali rikkoutuu remontoidessa. Asbestisairauksiin kuolee vuosittain noin 100 henkilöä (tieto vuodelta 2015).

Mistä asbestia löytyy?

Mistä materiaaleista asbestia yleisesti ottaen löytyy? Asbestia käytettiin 1920-luvulta aina 1990-luvulle asti todella monessa eri rakennusmateriaalissa ja periaatteessa asbestia voi löytyä mistä tahansa kiinteistöstä. Asbestia on siis käytetty erittäin laajalla skaalalla monissa eri rakennusmateriaaleissa, koska sen todettiin aikoinaan olevan mm. erittäin hyvä paloeriste. Lain mukaan asbestikartoitus on tehtävä ennen 1994 valmistuneisiin kiinteistöihin saneerausten tai remonttien yhteydessä. Yleisimpiä paikkoja, missä asbestia on todettu:

 

  • putkien eristeissä
  • sementtilevyissä
  • laattalaasteissa
  • tasotteissa

Kuka saa purkaa asbestia eli tehdä asbestipurun?

Asbestipurun saa tehdä ainoastaan siihen valtuutettu yritys.

 

Onko mineriittilevyssä asbestia?

Mineriittilevyissä on asbestia todella usein ja niitä käytettiin yleisesti 1960- ja 1970-luvuilla esimerkiksi omakotitalojen ulkoverhoiluun. Mineriittilevyjä purkaessa onkin erityisen tärkeää olla huolellinen ja suojautua asianmukaisesti asbestipölyltä. Suosittelemme käyttämään asbestipurussa aina ammattilaista.

 

Onko tapetissa asbestia?

Itse tapetissa harvoin on asbestia. Tapetin liima tai liisteri voi kuitenkin sisältää asbestia, joten käytännössä katsoen voidaan ajatella, että myös tapetissa voi olla asbestia. Lisäksi seinätasoitteet ovat sisältäneet asbestia, joten ennen kuin vanhaa maalattua seinää alkaa hiomaan ja uusimaan, tulee tehdä asbestikartoitus.

 

Onko muovimatossa asbestia?

Muovimatoissa saattaa olla asbestia. Etenkin mikäli muovimatot ovat 1970 ja 1980 luvuilta.  Ennen kuin muovimattoa aletaan uusimaan tai repimään irti, on syytä tehdä asbestikartoitus. 

 

 

Kiinnostuitko palveluistamme? Ota yhteyttä!

Sähköpostitse
Tekstiviestitse