• Paras kumppani kaikkiin asbestitöihin
  • Paras kumppani kaikkiin asbestitöihin

Asbestin käyttö Suomessa

Asbestia on pidetty hyvänä rakennusmateriaalina sen lämmön- ja sähköneristävyyden sekä paloturvallisuuden ja akustiikan parantamisen johdosta. Sen hyvien käyttöominaisuuksien johdosta asbestia on käytetty jo tuhansia vuosia. Asbestin käytön vaaroihin herättiin kuitenkin vasta 1900 luvun lopulla. Suomessa asbestia käytettiin laajasti 1920-1990 luvuilla erinäisissä rakennusmateriaaleissa. Kokonaisuudessaan asbestin käyttö kiellettiin Suomessa vuonna 1994. Asbestin purku on Suomessa luvanvaraista toimintaa ja tulee aina suorittaa ammattilaisella.

Asbestin eri lajit

Asbesti on useiden eri kuitulajien yhteisnimitys, ja nämä asbestimineraalit ovat:

  • krysotiili (valkoinen asbesti)
  • aktinoliitti, antofylliitti ja amosiitti (ruskea asbesti)
  • krokidoliitti (sininen asbesti)
  • tremoliitti

Näistä tremoliittia ja aktinoliittia käytettiin harvoin kaupallisissa asbestituotteissa, mutta niitä saattaa esiintyä epäpuhtauksina muissa asbestilaaduissa.

 

Krysotiilia on käytetty mm. asbestisementtituotteissa, tulelta ja kuumuudelta suojaavissa käsineissä ja suojavaatteissa.

 

Antofylliittiä käytettiin täyte- ja lujitusaineena tuotteissa joiden piti olla emäksen- sekä haponkestäviä, kuten sementti- ja eristemassoissa sekä lämmön ja äänen eristystarkoituksissa. 

 

Amosiittia käytettiin pääasiassa osamateriaalina putkieristeiden, lämpökattiloiden sekä lämminvesivaraajien eristeenä.

 

Krokidoliitti kiellettiin Suomessa jo vuonna 1976 ja sitä käytettiin pääasiallisesti ruiskutettuna palo- ääni- ja kondenssieristeenä kohteissa joissa tarvittiin haponkestoa. 

 

Mistä tietää missä asbestia on käytetty?

Lähes jokaisessa rakennuksessa, joka on rakennettu vuosina 1920-1990 on usein asbestia jossain muodossa. Asbestia voidaan löytää mm. muovimatoista, kaakeleista, vinyylilaatoista, palokatkoeristeistä, ovista, julkisivumateriaaleista, kiinnityslaasteista, tasoitteista, putkieristeenä ja ruiskutettuna eristeenä. Vuonna 2016 Suomessa voimaan tulleen lain mukaan kaikissa ennen 1994 rakennetuissa kiinteistöissä tulee suorittaa asbestikartoitus ennen mahdollisia purku-/rakennustöitä.

 

Asbestin havaitseminen ei onnistu paljaalla silmällä ja tuleekin tämän takia suorittaa aina ammattilaisen toimesta ja näytteet tulee analysoida tähän tarkoitetussa laboratoriossa.

 

 

 

Suoritamme asbestikartoituksia ja asbestitukimuksia koko Etelä-Suomen alueella ammattitaidolla asiakasta kuunnellen. Mikäli epäilet rakenteissasi olevan asbestia, olet aikeissa suorittaa purkutöitä tai remonttia niin ota yhteyttä ja varmistetaan asbestikartoituksella löytyykö rakenteista asbestia.

 

 

Kiinnostuitko palveluistamme? Ota yhteyttä!

Sähköpostitse
Tekstiviestitse